Nieuw per 30-01: Je kunt in vanaf nu ook toetsen inplannen voor toekomstige studenten. Dit is nu mogelijk voor Rekenblokken en Taalblokken.

In dit artikel laten we je zien hoe je voor (een deel van) je klas een toets inplant. We geven daarbij antwoord op de volgende vragen:

Waar kan ik een toets inplannen?

Een toets plan je in per (deel van een) klas:

  1. Kies bij Mijn Klassen de klas waarvoor je een toets wilt inplannen
  2. Ga in het linker menu naar Toetsen
  3. Klik rechtsboven op de knop Nieuwe toets toevoegen.

NB: Alle screenshots zijn afkomstig uit Rekenblokken 4e editie, maar zijn ook van toepassing op Taalblokken 4e editie en Thema's Burgerschap.


Vervolgens kom je op het volgende scherm:

Onder Alle toetstypes kan je selecteren wat voor toets je wilt inplannen voor de klas. Denk hierbij aan een Instaptoets of een Eindtoets. In dit scherm is het ook meteen mogelijk om een voorbeeld van een toets in te zien.

Als je met je muis op de toets gaat staan komt er een loep-icoontje tevoorschijn. Wanneer je daarop klikt kan je een voorbeeld van de toets inzien. Hierbij zie je alle vragen die in deze toets zitten en die de studenten dus moeten maken.

Om de toets in te plannen klik je op de toets:Vervolgens krijg je de optie om de toets direct voor de hele klas in te plannen of om de toets voor een later moment in te plannen door op Volgende te klikken. Bij deze laatste optie kan je de datum en tijd, studenten en de tijdsduur van de toets aanpassen.

 

Een toets direct voor een hele klas inplannen

Wanneer je ervoor kiest om de toets direct in te plannen wordt de toets ingepland voor alle studenten die op dat moment aan de klas gekoppeld zijn. Ook gaat de tijdsduur van de toets meteen lopen. Als je studenten meer tijd wilt geven of je wilt dat de toets op een ander moment gemaakt wordt kies je voor Volgende.  Wanneer je de toets inplant krijg je hiervan nog een bevestiging:

Als je op Klaar klikt komt de toets vervolgens onder Open Toetsen te staan.

Bij deze manier van een toets inplannen wordt altijd standaard de A-variant van de toets ingepland. 
Wil je de B-variant inplannen, lees dan verder bij het onderdeel 'Een toets inplannen voor een later moment'. 

Let op: na het inplannen van een toets kan je niets meer veranderen aan de toetsplanning. Het is dan alleen nog mogelijk om de toetsplanning te verwijderen door op het prullenbakicoontje te klikken. 


Een toets inplannen voor een later moment

Als je bij het inplannen van een toets kiest voor Volgende kom je in het volgende venster: 

student toevoegen rb.PNG

In dit venster kan je de studenten selecteren die de toets moeten maken en ook al aangeven welke student extra tijd nodig heeft voor de toets. Wanneer je de hele klas wilt selecteren vink je het vakje naast Studenten aan. 

 

Een toets inplannen voor een toekomstige student

Wanneer je een toets inplant voor toekomstige studenten, dan wordt de toets ook ingepland voor (nieuwe) studenten die op een later moment in de klas komen. Vink in dat geval het vakje naast Toekomstige studenten aan. 

 

Toekomstige student toevoegen rb.PNG

 

Vervolgens klik je op Volgende en kom je in het overzicht waar je de datum en tijd kan instellen en de studenten extra tijd kunt geven (als je dat nog niet had ingesteld).

 

Voordat je de toets inplant is het belangrijk om de studenten, datum en tijd en de tijdsduur goed te controleren. Hierna klik je onderaan het venster op Inplannen en krijg je een bevestiging van de ingeplande toets: 


Wanneer je de toets ingepland hebt blijft de toets onder Toetsplanning staan. Bij de status zie je dat de toets ingepland is. Wanneer de toets nog onder Toetsplanning staat is het mogelijk om de planning nog aan te passen of om de toets te verwijderen.


Op het moment dat de planning van de toets gestart is kunnen studenten de toets maken in hun studentlicentie en komt de toets te staan onder Open toetsen. Als de toets onder Open toetsen staat is het niet meer mogelijk om de planning van de toets aan te passen maar je kan de toets nog wel verwijderen. 


Hoe plan ik een B-versie in van een toets voor een student?

Heb je studenten die een herkansing moeten maken, of wil je dat een deel van je klas een andere versie van de toets maakt, dan kun je een B-versie van de toets inplannen. Dit doe je door bij het inplannen de toets in het eerste scherm aan te geven welke variant je in wilt plannen. Vervolgens kan je de stappen op dezelfde manier volgen als bij een andere toets inplannen. 

 

Tot slot kun je bij het overzicht Toetsresultaten zien welke variant de student gemaakt heeft. Door op het resultaat van een toets te klikken opent het zijpaneel met informatie over de betreffende toets: